Alapvető különbségek a női és a férfi agy között

A férfiak nem csak másként gondolkodnak, mint a nők, de ma már igazolt tény, hogy a férfi és a női agy között alapvető különbségek vannak. Talán ez is lehet az oka annak, hogy egyes betegségek gyakoribbak az egyik, mint a másik nem körében. Cikkünkben bemutatjuk a férfi és a női agy közötti különbségeket és hasonlóságokat.
Alapvető különbségek a női és a férfi agy között - A gyulladás és a traumák is különbözően hatnak a két nem agyára

Az agyi sérülés miatti különbségek

Az agyat érheti sérülés, trauma egy-egy kisebb, vagy éppen nagyobb baleset következtében. Amikor valaki balesetet szenved, és az agy megsérül, akkor az agy vér - és oxigénellátása is zavart szenvedhet. A sérülés következményeként nem csak a memóriával lehetnek gondok, hanem a demencia kialakulásának kockázata is jelentősen megnövekszik. Bizonyára sokaknak ismerős, ha máshonnan nem, mint a filmekből, hogy az a személy, aki balesetet szenvedett, és az agyát érte nagyobb trauma, akkor jellemző volt rá az emlékezetkiesés és a memóriazavar. Emellett megjelenhet még zavartság, fejfájás, illetve a balesetet szenvedett személy migréntől is szenvedhet.

A kutatások során azt vizsgálták, hogy melyik nem szenved több balesetet sportolás közben. Bebizonyosodott, hogy a nők sokkal gyakrabban esnek áldozatul valamilyen sérülésnek testedzés közben, de nemcsak, hogy több balesetet szenvednek el, ezek a balesetek súlyosabb hatást is mérnek rájuk, mint a férfiakra. Amennyiben egy nő szenved el agyrázkódást, sokkal több és súlyosabb tünete lehet és a gyógyulás is sokkal hosszabb ideig tart, mint egy férfi esetében. Ennek oka a testfelépítésben és a hormonokban keresendő. A női nemi hormonok nem csak a sérülés súlyosságát határozzák meg, de a felépülés lefolyásnak időszakát is meghatározzák.

Miért olyan veszélyes a gyulladás?

A gyulladás a test bármely részén, így az agyban is kialakulhat. Az agyban kialakuló gyulladás elsődleges szerepe az, hogy megvédje az agyat a vírusoktól, a baktériumoktól, az Alzheimer-kórtól és a plakkoktól, amelyek agyi betegségeket generálnak. Ennek a folyamatnak két kimenetele is lehet. Az egyik, hogy a veszély elhárul, a gyulladás pedig megszűnik. A másik, hogy a gyulladási folyamat nem fejeződik be, azaz krónikus gyulladás alakul ki. Ez azért veszélyes, mert az agyban kialakult gyulladás fokozza például a demencia kialakulásának a kockázatát. A női nem esetében sokkal erőteljesebben zajlanak ezek a folyamatok. Ennek oka a hormonális működésben és a nem megfelelő immunválaszban keresendő. Talán ez is lehet az oka annak, hogy nők körében, sokkal gyakoribb az autoimmun betegségek kialakulása is, mint a férfiakban.

A gyulladás egyéb veszélyei

Gyulladás nem csupán az agyban keletkezhet, hanem a test számos pontján. Gyulladás talaján kialakult betegségek: cukorbetegség, szívbetegség, elhízás és az elhízáshoz köthető betegségek. Mit tehetünk a gyulladás megelőzése érdekében? Nagyon hasznos lehet az egészséges táplálkozás, amely sok gyulladásgátló táplálékot tartalmaz. Elkerülhetjük a gyulladást, ha rendszeresen mozgunk, ha napi 7-8 órát alszunk, de az ideális testsúly elérése és a dohányzás abbahagyása is segíthet a gyulladás szintjének csökkentésében, illetve a gyulladás megszüntetésében.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Jó rajztudás nélkül is lehetsz művész - Különleges montázsok készítése

Jó rajztudás nélkül is lehetsz művész

Ma már rengeteg lehetőséget kínál fel számunkra az internet. Akár még kreatívak is lehetünk és ehhez különösebb rajztudásra sincs szükségünk.

Alapvető különbségek a női és a férfi agy között - A gyulladás és a traumák is különbözően hatnak a két nem agyára

Alapvető különbségek a női és a férfi agy között

A férfiak és a nők agya különböző. Másként reagálnak a gyulladásra, a fejet érintő traumára. A cikkben bemutatunk néhány különbséget és azt, hogyan védekezhetünk a gyulladás ellen.

Útmutató a vadászat elkezdéséhez

Útmutató a vadászat elkezdéséhez

Ha vadászni szeretne, számos dolog van, amire felkészülhet.