A szállítmányozás nem puszta rutinfeladat

Bár a nemzetközi gazdaság jelenleg nem a szárnyalás időszakát éli, a belföldi és a nemzetközi kereskedelemben ma is felfoghatatlan méretű áruforgalom zajlik.
A szállítmányozás nem puszta rutinfeladat

Ennek lebonyolításának módja egyre inkább hatékonysági és versenyképességi kérdéssé válik az érintett vállalkozások számára. Kihez forduljunk, ha pazarlásnak érezzük a félig megrakodva közlekedő céges furgont, vagy sokalljuk a tétlen munkatársak bérét?

Saját flotta vagy kiszervezett disztribúció?

Számtalan cég tart fenn saját célra kisebb-nagyobb teherszállító járműveket, amelyek azonban gyakran csekély kihasználtsággal működnek, mivel csak alkalmanként teljesítenek szállítási feladatokat. Márpedig a telephelyen álló teherautó nem igazi haszonjármű. Az üzemanyagárak és a munkaerőköltségek mai szintje mellett fontos kérdés, hogy egy-egy raklapnyi árut a cég saját furgonja szállítson el a címzetthez, vagy egy egyszerű fuvarmegbízást adjanak rá. Lássuk, miért érheti meg, ha házon kívülre kerül a szállítmányozás folyamata!

Nem kell hozzá túl nagy áruforgalom vagy üzletméret, hogy kiderüljön: bizony sokszor hatékonyabb, ha a szállítmányozási feladatokat egy erre szakosodott szolgáltatóra bízza a vállalat, azaz kiszervezi a logisztikai folyamatoknak legalább egy részét. (Más kérdés, hogy jelentős szinergiák rejlenek abban is, ha egy cég a szállítás mellett például a raktározással is ugyanazt a logisztikai szolgáltatót bízza meg.)

A kész infrastruktúra előnye

Ebben az esetben ugyanis egy már jól bejáratott, optimálisan kihasznált, rugalmasan működő rendszerbe „csatornázhatja be” a saját forgalmát. Ha rendszeresen nagy volumenekre ad megbízást, a direkt fuvarok alacsony költség mellett kiváló megoldást jelentenek. Ha pedig egy-egy alkalommal nem egy teljes kocsirakománynak megfelelő áru szállításáról van szó, a költségek több megbízó között oszlanak meg, és ezért kerül kedvező helyzetbe a megbízó. Ez a gyűjtőszállítmányozás egyik legnagyobb előnye.

Számos teher alól mentesíthet egy speditőr

A szállítmányozással foglalkozó cégek, más néven speditőrök, mindemellett rendelkeznek olyan speciális tudással, amivel jelentősen megkönnyíthetik ügyfeleik munkáját. Számos adminisztratív teendő, adatszolgáltatás, esetleg jövedéki és vámeljárások tartozhatnak ide. Mindezek kiszervezésével a vállalkozások saját főtevékenységükre összpontosíthatnak, és jó esetben emberi erőforrás is felszabadul.

Szállítmányozás a hatékonyság szolgálatában

A logisztikai piac meghatározó szereplőjeként a Raben Group nagy hangsúlyt fektet európai gyűjtőhálózatának tökéletesítésére. A szállítójárművek lehető leghatékonyabb kihasználása és a környezetterhelés minimalizálása érdekében több száz, közvetlen összeköttetést biztosító gerincjáratot közlekedtet naponta a kontinens útjain. A direkt kapcsolatok a rövid futásidő, az optimalizált útvonalak és ezáltal a gazdasági és környezeti fenntarthatóság szempontjából egyaránt kedvezők. Saját flottájában a Raben több mint 13 000 szállítójárművet üzemeltet. Ezek révén nemcsak a mindenkor legalkalmasabb eszközt képes a megbízásokhoz rendelni, de az egyre korszerűbb járműállomány is hozzájárul a környezetkímélőbb működéshez.

Kapcsolódó cikkek

Minden idők legértékesebb 35 évnél idősebb labdarúgói

Minden idők legértékesebb 35 évnél idősebb labdarúgói

Vannak játékosok, akiken egyáltalán nem látszik meg az öregedés, ezúttal minden idők legértékesebb 35 év feletti játékosait szedtük össze.

Miért nem tudsz takarékoskodni? Hogyan takarékoskodj és kezeld pénzt.

Miért nem tudsz takarékoskodni

A spórolás nem is olyan egyszerű dolog. A cikkben azokra a hibákra hívjuk fel a figyelmet, amelyek meggátolnak a takarékoskodásban.

A szállítmányozás nem puszta rutinfeladat

A szállítmányozás nem puszta rutinfeladat

Bár a nemzetközi gazdaság jelenleg nem a szárnyalás időszakát éli, a belföldi és a nemzetközi kereskedelemben ma is felfoghatatlan méretű áruforgalom zajlik.