Miért nem tudsz takarékoskodni

Miért nem tudod megfelelően kezelni a keményen megkeresett pénzed? A következőkben megismerhetsz 4 okot, amelyek segítenek tisztán látni.
Miért nem tudsz takarékoskodni? Hogyan takarékoskodj és kezeld pénzt.

Ha aggódsz a megtakarítási szokásaid, vagy leginkább azok hiánya miatt, először arra kell rájönnöd, miért megy nehezen számodra a spórolás. Válaszold meg az alábbi kérdéseket:

Éreztél valaha bűntudatot amiatt, hogy olyan dologra költöttél, amire nem volt igazából szükséged?

Gyakran kell hó végén a hitelkártyádhoz fordulnod segítségért?

Fogalmad sincs róla, hová tűnik az a sok pénz, amit megkeresel?

Ha legalább az egyik kérdésre igennel feleltél, akkor szükséged lehet még némi pénzügyi ismeretre.

Ne ess kétségbe, nem vagy egyedül. Sok ember van, aki híján van a tudásnak a pénz kezelését illetően. Sajnos az iskolában fejünkbe verik az irodalmat, történelmet, matematikát, de a lényeges, gyakorlati ismeretekre, melyek valóban hasznosak lennének az életben, mint például a pénz kezelése, nem tanítanak meg.

Sokan, ha meghallják a szót - befektetés, kötvények, részvények, állampapír, ingatlanok - máris menekülőre fogják. Nem csak dolgozni kell keményen, ugyanekkora figyelmet kell szentelni a pénzügyi önállóság megteremtésének, melynek egyik eszköze a befektetés (és nem csak a fent felsorolt formában).

Ha nem takarítasz meg pénzt, ne nagyon számíts arra, hogy ha eléred a nyugdíjas kort, az állambácsi majd kisegít, annak ellenére, hogy most fizetik utánad, vagy épp fizeted magad után a nyugdíjjárulékot. A rendszer tarthatatlan, elöregedő társadalom vagyunk. Idős korodra csakis magadra, és arra támaszkodhatsz, amit addig félretettél, ehhez pedig az kell, hogy már idejében elkezd, és jól csináld.

Miért nem tudod megfelelően kezelni a keményen megkeresett pénzed? A következőkben felsorolok 4 okot, amik segítenek tisztán látni:

1. Az életstílus-infláció áldozata vagy

Hogy mit jelent ez? Hadd magyarázzam meg. Ahogyan öregszel, több munkatapasztalatod lesz, értékesebb leszel a munkaerőpiacon, és feltehetőleg a béred ezzel arányosan nő. De ahelyett, hogy megtakarítanád a befolyó pluszt, inkább elkezdesz többet költeni, amiatt, mert több pénz érkezik a számládra. Hát, ezért nem megy a takarékoskodás. Feleslegesen vásárolsz olyan dolgokat, amelyekre igazából nincs is szükséged, de mégis úgy érzed, neked ez jár. És végül megveszed.

Sokan úgy gondolják, hogy a bevételek növekedésével a kiadásaink is egyenes arányban kell nőjenek. Nos, talán ez néhány esetben igaz, de a tény az, hogy a befolyó extrával nem szabadna könnyelműen bánnunk.

Ha hirtelen fizetésemelést, nagy jutalékot, év végi bónuszt kapsz, ne költs el mindent. Legalább 20 százalékát tedd félre, így is marad még 80 %, amit arra költhetsz, amire szeretnél. Így nem érzed azt, hogy nem élvezed munkád gyümölcsét, de mindemellett egy lépést tettél a helyes pénzkezelés irányába.

2. Azt gondolod, hogy a pénz=hatalom

A szappanoperák, amerikai filmek és a celebek életéről szóló műsorok is azt sugallják az átlagembernek, hogy ha pénzed van, akkor hatalmad is ahhoz, hogy helyzeteket és embereket irányíts magad körül.

Ez nem feltétlenül igaz. Persze, ha az emberek márkás ruháidat csodálják, vagy egy üzletbe belépve kivételes figyelemmel tüntetnek ki, ha egy dizájnertáskát látnak a kezedben, akkor még te is elhiszed hogy a pénz hatalom.

A pénzed miatt még nem harcolhatsz ki tiszteletet másoktól. Inkább a pénzedért, vagy a személyiségedért akarod, hogy szeressenek?

3. Halogatsz

Úgy vagy vele, hogy ráérsz még félretenni. De ez csak azért van, mert nem szembesültél komoly vészhelyzettel az életedben.

'Miért fektetnék be egy nyugdíjalapba, mikor még odébb van a nyugdíj?' - gondolnád.

Ennyi erővel kérdezhetnéd: miért kell életbiztosítás? Hiszen még élek!

Azért nem tudsz félretenni, mert halogatsz, vársz és vársz. Csak mert valami még nem jött el, nem jelenti azt, hogy sosem fog. Nem csak nyugdíjról van szó, hanem bármilyen olyan helyzetről, amelyben pénz nélkül maradhatsz, és fenn kell tartanod magad a megtakarításaidból. Elkezdhetsz most takarékoskodni, mikor még a helyzet megengedni, vagy aggódhatsz, ha a krízis beköszönt. Rajtad áll.

4. A megtakarítás az utolsó dolog a fontossági listádon

A megtakarítást sokan tévesen a smucigsággal azonosítják, úgy gondolják, aki takarékoskodik, az fogához veri a garast, holott ez nem igaz. Ugye ismered a tücsök és a hangya meséjét? Aki nem tesz félre pénzt, az a jelenben él, és nem gondol a jövőre.

Minden embernek más vágyai vannak, és a vágyaihoz árcédula tartozik. Te miről álmodsz? Szép otthonról? Új autóról? Tengerparti nyaralásról? Egyiket sem adják ingyen. Ha megfelelő megtakarításokkal rendelkezel, megengedhetsz magadnak olyan dolgokat, melyet mások nem.
Én mindig az alábbi példát szoktam felhozni. Tételezzük fel, hogy napi 1 doboz cigit szívsz el, ami kb. 1000 Ft naponta. Ha minden hónapot átlagban 30 naposnak számolunk, akkor évente körülbelül 360 000 Ft-ot költesz arra, hogy rombold az egészséged. Nem lenne jobb félretenni ezt a pénzt, és év végén elmenni egy luxusnyaralásra? Esetleg befizetni egy új autó kezdőrészletét? Mi lenne, ha ezt az összeget befektetnéd ahelyett, hogy elköltöd?

Hidd el, hogy lehetsz rossz takarékoskodóból jó takarékoskodó, anélkül, hogy megvonnád magadtól, amire igazán vágysz. Csak kezdd el okosan, határozd meg az összeget, vagy a jövedelmed százalékos részét, melyet egy megtakarítási számlára teszel, vagy más módon befektetsz, és ehhez minden körülmények között tartsd magad.

Kapcsolódó cikkek

Amit a LED falakról tudni kell

Amit a LED falakról tudni kell

Innovatív marketing megoldások és sokoldalúság.

Ásványvízmárkák marketingstratégiái

Ásványvízmárkák marketingstratégiái

A marketingstratégiák fontos szerepet játszanak az ásványvíz márkák piaci pozíciójának megerősítésében.

Minden idők legértékesebb 35 évnél idősebb labdarúgói

Minden idők legértékesebb 35 évnél idősebb labdarúgói

Vannak játékosok, akiken egyáltalán nem látszik meg az öregedés, ezúttal minden idők legértékesebb 35 év feletti játékosait szedtük össze.